Joko kannattaa hankkia sähköauto?


Monen mielessä saattaa pyöriä ajatus, josko kannattaisi vaihtaa autoa ja hankkia omaan talouteensa sähköinen menopeli. Sähköautot ovat viime vuosien aikana tehneet kovasti tuloaan ja monen kotipihasta löytyykin jo sellainen. Myös latauspisteitä on ilmestynyt moneen paikkaan, ja se onkin yksi oleellinen asia sähköauton hankinnan kannalta. Mikäli latauspisteitä ei löydy maantien varsilta tai kauppojen pihalta, voi sähköauto jäädä hankkimatta. Syrjäseuduilla näitä latauspisteitä ei vielä näy, joten latausverkosto rajoittaa hieman sähköautojen hankintaa. Monien suurempien kaupunkien ympäriltä, sekä kauppojen pihoilta kuitenkin löytyy jo hyvin kattava latausverkosto, joten auton hankintaa kannattaa ehdottomasti harkita. Jos olet henkeen ja vereen autointoilija, niin kannattaa rakentaa itselleen autotalli tai paikka, jossa autoa voi huoltaa ja kunnostaa. Silloin byggmax voi tarjota avun, kun hankkii rakennusprojektiin tarvittavat välineet ja tarvikkeet.

Jos siis olet aikeissa hankkia itsellesi sähköauton, tai aihe muuten vain kiinnostaa, niin lue tästä artikkelista lisää. Kerromme, mitä kannattaa huomioida kun on hankkimassa itselleen sähköautoa.

Sähköautojen etuja

Moni haluaa hankkia sähköisen auton ekologisista syistä. Monia ihmisiä huolettaa maapallon tila, jolloin moni haluaa kantaa kortensa kekoon ja ajaa autolla ekologisemmin. Autojen korkeahko hinta on vielä myös osaltaan jarruttanut sähköautojen yleistymistä, onhan akkuteknologia melkoisen arvokasta. Monet autonvalmistajat ovat kuitenkin saaneet jo painettua sähköautojen hintoja lähelle perinteisiä bensiinikäyttöisiä autoja, jolloin ne ovat alkaneet houkuttaa monia kuluttajia.

Sähköautossa ei siis ole ollenkaan perinteistä voimansiirtoa, joka on tuttu diesel- tai bensiiniautoista. Moottori, vaihteisto sekä kampiakseli loistavat poissaolollaan, jolloin autossa on huomattavasti vähemmän mekaanisia osia kuin vaikkapa juuri bensiiniautossa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että autossa on vähemmän osia, joihin saattaa tulla jokin vika tai jotka voivat mennä kokonaan rikki. Sähköautossa on vain valtava akku, johon sähkövirta on varastoitu. Pienten moottorien avulla teho ohjataan suoraan renkaisiin. Sähköinen käyttövoima takaa myös sen, että kaikki teho on heti käytettävissä. Perinteisissä polttomoottoriautoissa kaasua painamalla on tottunut pieneen viiveeseen, kun moottori alkaa ottaa kierroksia. Sähköautossa niin sanottua kaasua painamalla kaikki teho välittyy saman tien auton renkaisiin, jolloin kiihtyvyys on ihan erilaista kuin perinteisessä autossa.

Auton käyttökustannukset eivät siis ole ilmaiset, vaikka bensiiniä ei kulukaan. Autoa pitää ladata sähköverkosta, mutta lataaminen on kuitenkin huomattavasti edullisempaa kuin auton tankkaaminen. Myös monet autoverot ovat varsin pieniä sähköisillä autoilla, joilla juuri yritetään kannustaa ihmisiä vaihtamaan autonsa sähköisiin. Jos on hankkimassa auton, kannattaakin tehdä huolellisia laskelmia, onko sähköisen auton vaihtaminen järkevää. Jos ajoa kertyy suhteellisen paljon ja asuu suuremman kaupungin alueella, voi sähköauto olla varsin hyvä ratkaisu. Silloin säästää luontoa kun autosta ei tule pienhiukkaspäästöjä, eikä se kuluta fossiilisia polttoaineita. Se onkin hyvä tulevaisuuden ratkaisu.

istartups