Auton ostajan muistilista


Usein loma-aikojen lähestyessä ja pitkien ajomatkojen suunnittelun alkaessa tulee mieleen ajatus: tulisiko oma, nykyinen auto laittaa vaihtoon? Toisille seuraavassa autokaupassa kyseessä onkin sen ensimmäisen auton ostaminen. Kummassakin tapauksessa on hyvä tietää muutamia perusasioita, kun autoa lähdetään ostamaan. Lue lisää tästä artikkelista auton ostajan muistilistasta!

Nopea muistilista auton ostajalle:

1. Koeaja auto rauhassa

2. Kysy myyjältä vioista

3. Kun olet ostanut auton, hanki liikennevakuutus (kaskolla tai ilman)

4. Rekisteröi ajoneuvo omiin nimiisi

Muista lain vaatimukset

On itsestään selvää, että autoa ei kannata ostaa, jos ei omista tai aio hankkia nopeasti ajokorttia. Ajokortti ei ole kuitenkaan ainoa asia, jonka pitää olla kunnossa, jotta autoa päästään ajamaan lainmukaisesti.

  • Liikennevakuutus

Suomessa ajoneuvolle on pakko hankkia liikennevakuutus. Pakollinen liikennevakuutus antaa turvaa sellaisissa tilanteissa, joissa on esimerkiksi kolarin satuttua tullut henkilö- tai omaisuusvahinkoa. Se koskee kuitenkin vain sitä tilannetta, missä vahinko on tullut syyttömälle osapuolelle: omaa ajoneuvoa tai sen vahinkoja pakollinen liikennevakuutus ei kata.

  • Liikennevakuutus + kaskovakuutus

Liikennevakuutuksen lisäksi voi ottaa vapaaehtoisen kaskovakuutuksen, joka kattaa omaan ajoneuvoon tulleita vahinkoja. Kaikki vakuutusyhtiöt tarjoavat liikennevakuutuksen lisäksi kaskovakuutuksia, ja usein vieläpä niin sanottuja osakaskoja ja täyskaskoja. Täyskaskon hinta on reilusti korkeampi kuin osakaskon tai pakollisen liikennevakuutuksen, mutta myös vahingon sattuessa täyskasko korvaa enemmän ja jopa kaiken.

  • Ajoneuvon rekisteröiminen

Sen jälkeen, kun ajoneuvolle on otettu vakuutus, se pitää rekisteröidä omiin nimiin. Pakollinen rekisteröinti koskee sekä uusia, että käytettyjä autoja. Usein autoliikkeestä ostettujen autojen rekisteröinti ja vakuutus hoidetaan autoliikkeen puolesta, mutta yksityishenkilöiden välisessä kaupassa molemmat täytyy muistaa hoitaa itse. Nykyään yksityishenkilöiden välisessä kaupassa rekisteröinnin voi tehdä täysin sähköisesti, mikäli olet saanut myyjältä sähköisen varmenteen. Jos sähköistä varmennetta ei ole, ajaa ennen käytetty paperinen, rekisteröintitodistuksen 2-osa eli ilmoitusosa ajaa saman asian.

Jos hankit uutta autoa…

Uuden auton ostaminen on riskien kannalta paljon kannattavampaa, kuin käytetyn. Uudet autot ovat nykyään laadukasta, testattua laatua ja oston jälkeen myyjän ja/tai valmistajan takuu pätee jopa pari vuotta oston jälkeen. Vaikka uusi auto on varmasti toimiva ja ehkä kaikkialta, on silti syytä koeajaa ostettava malli ennen ostoa. Uuden auton suurin ero käytettyyn on hinta – joka voi olla hyvinkin korkea. Jos yritys on ostamassa uutta autoa, on yritysrahoitus yksi tapa rahoittaa auto. Yksityishenkilö voi hakea esimerkiksi pankista lainaa tai kysyä autoliikkeestä rahoitusta.

Jos hankit käytettyä autoa…

Käytetyn auton ostamisessa muistettavaa on hieman enemmän. Koeajo täytyy tehdä ehdottomasti tarkemmin, ja ilman ulkoista häiriötä ja radiota, jotta kuulet varmasti auton äänet ja huomaat mahdolliset viat. Kuluttajansuojalaki suojelee joiltain osin, mutta ei kaikissa tapauksissa – käytettykään auto ei saa olla kehnommassa kunnossa, kuin mitä voidaan olettaa esimerkiksi auton iän ja kilometrimäärän perusteella.

Koeajon lisäksi tarkista huoltokirja, rekisteriote ja ajettujen kilometrien määrä. Ne kolme kertovat autosta tarpeeksi. Jos huoltokirjaa ei löydy, se voi kertoa siitä, että autossa on jotain hälyttävää piilovikaa tai siitä ei yksinkertaisesti ole pidetty kunnollista huolta. Rekisteriotteesta kannatta tarkistaa, onko myyjä todella auton omistaja tai onko autolla maksamattomia ajoneuvoveroja.

ON POSTED INYleinen
istartups